RHB Islamic, best package in town?

Friday, October 16, 2009

Salam,

RHB Islamic package (Property RM200k and above)

With FMC:
- First 2 years = Fixed 3.25 %
- Thereafter = BFR-2.1 %

NFMC
- First 2 years = Fixed 2.95%
- Thereafter = BFR-2.3 %
- MOF = 90 %
- Ceiling rate = 10.25 %

CIMB Islamic home flexi package (Property RM150k and above)

With FMC
- Whole tenure = BFR-2.05%
- Homeflexi package

NFMC
- Whole tenure = BFR-2.15%
- Homeflexi package
- MOF = 90 %
- Ceiling rate = 10.75 %


Which one is the best package my friend? Which one is suit for your need……….For me, the answer is BOTH

CIMB homeflexi bagus untuk tools pelaburan dan RHB Islamic bagus untuk lowest rate in town now…

Sapa-sapa yang ada info tambahan tentang lowest Islamic financing in town currently bolehlah kongsi-kongsikan di sini yee…..

RHB Islamic sapa-sapa yang berminat bolehlah hubungi Puan Anita Alias di talian 03-2171 5149 ataupun 017-6909356, email anita_alias@rhbislamicbank.com.my

CIMB Islamic pula bolehlah berhubung dengan Mr Jack Low di talian 03-9132 7402 atau 012-2529137

Saya hanya recommend banker-banker yang berkualiti sahaja yang saya temui setakat ini. Mungkin Tuan Puan juga boleh kongsikan banker-banker yang Tuan Puan rasakan berkualiti untuk berurusan terutamanya dalam Islamic financing.

p/s: Alhamdulillah dan InshaAllah kami sedang dan akan menggunakan kedua-dua pakej ini. Mengapa perlu pilih kalau kedua-duanya/semuanya bagus dan bermanfaat :). Rujuk http://www.jutawanduniaakhirat.com/2009/08/mengapa-perlu-pilih.html dan http://www.jutawanduniaakhirat.com/2009/10/islamic-flexi-home-loan.html

11 comments:

PG said...

Salam Bro Luke.
Very good info.TQ so much

PG
-Hafizi Abdullah

20rejab.blogspot.com

MattDemon said...

Bro Luke..thanks for da info. Nanti wa nak contact la kalau balik nanti. Thanks.

Anonymous said...

Just nak share, sebab saya tengah dok survey bank yang sesuai untuk loan below 100k saya.
1. RHB Islamic (79k loan)
Rate 3.45
Subsale or refinance < 5 years penalty 4%
S&P, document charge will be bare by buyer.
Montly RM368 for 30 years
2. Bank Islam (79k loan)
Rate 4.05
Subsale or refinance < 5 years penalty 2%
S&P, document charge will be bare by bank
Montly Rm 398 for 30 years
I choose Bank Islam, because i'm planning to refinace my house within 2-3 years from now.
Am I choosing the right option?\ any suggestion?
-nizam-

LUKEMAN YUSOFF said...

Info tambahan, rate tu berubah2 ikut pakej semasa, branch & banker. CIMB Islamic tu dah confirm, LO dah sign. RHB Islamic LO yg dah keluar BFR-1.9 (tp xsign & resubmit), 2nd LO tgh proses inshaAllah BFR-2.3% (hopefully & janji banker). Kalau RHB xleh bit then i will proceed both with CIMB Islamic :) Persaingan ini amatlah bagus bagi kita sebagai pelanggan

Nizam RHB 3.45 flat rate ataupun BFR-2.1=3.45 sekarang & rate ini akan berubah jika BFR berubah (sekarg BFR=5.55).....Bank Islam pun saya rasa BFR-1.5=4.05%. Cuba check dengan banker mana 1 yg betul 4.05 flat rate ataupun BFR-1.5.....

Kalau plan nak refinance sebelum 3 tahun boleh cari yg xde lock in period (tapi rate biasanya tinggi skit).....Jangkaan saya mungkin sedikit masa lg (kalaupun xsempat lg 3 tahun) rate ini akan naik kembali. Jadi kenapa perlu refinance klu sekarang boleh dpt BFR-1.5/BFR-2.1 & bila refinance nt hanya dpt BFR or higher.....Refinance hanya jika rate semakin baik @ rendah (seperti sekarang) ataupun nakkan cash in hand agar boleh dilaburkan ditempat lain yg memberikan pulangan yg lebih tinggi...

Anonymous said...

salam bro luke,

saya pun tengah plan nak refinance rumah nie...

MV dalam 220K....dulu amik loan bank rakyat...fixed rate 8%...

leh citer tak apa kos2 yang terlibat nak buat refinance nie....

kalau amik FMC tu kira totally semua kos bank cover ker??

tolong nasihat.

an said...

bro,

minta nasihat cam ner nak buat refinance..

tengah shop a few bank tanya rate untuk finance nie...

LUKEMAN YUSOFF said...

FMC = free moving cost @ legal fees bank tanggung dan rate financing akan dinaikkan bagi menampung cost terbabit. Dengan kata lain semua cost terbabit kita perlu tanggung :) bezanya sama ada:

1. Kita nak bayar sekarang cost tersebut dgn non FMC (dlm 2-3% daripada loan amaun)

2. Kita xnak bayar cost terbabit sekarang, tp kos tersebut diserapkan masuk dlm loan/financing kita dgn rate loan dinaikkan :)

Pimai2 tangtu...bank yang akan sentiasa untung :) (bezanya untung besar ataupun untung kecil) . Kalau saya, saya pilih long term gain @ NFMC

Refinance ada saya citer dlm http://www.jutawanduniaakhirat.com/2009/10/islamic-flexi-home-loan.html

Ringkasnya:

1. Check fully settlement dgn loan sekarang berapa
2. Check latest 2nd akaun EPF ada berapa & keluarkan baki tersebut utk topup dlm current home loan
3. Dapatkan the best rate in town (ikut keperluan). Dapatkanlah berapa LO yg nak & pilih yg terbaik
4. Refinance/sign LO
5. Duit lebihan refinance td laburkan kembali di tempat2 yg memberikan keuntungan yg anda inginkan....

Kalau nak sport rim, sport rim lah dapat, kalau nak rumah investment baru lain, rumah baru lain lah yg akan dapat inshaAllah. Jadi selamat berbelanja dan selamat melabur secara berhemah

zam said...

Bank mana yang ader offer refinance below 5 years? ade ke? tengah cari ..kalau dapat bantu alhamdulillah...

LUKEMAN YUSOFF said...

Zam, apa maksud refinance below 5 years? 1. Ingin refinance hanya utk tempoh 5 tahun sahaja ataupun 2. finance sekarang below 5 years?

Kalau situasi kedua, semua bank terima (tetapi biasanya akan kena penalti arounds 3-5% from loan amauns). Kalau situasi pertama saya x pasti, mungkin boleh hubungi baker yang saya letakkan no tel. nya itu. Harap membantu

an said...

lukman,

kalau amik NFMC untuk refinance, biasanya berapa kos yang terlibat untuk refinance?

kos lawyer, duti stamp etc...

tq

LUKEMAN YUSOFF said...

An spare lah dlm 3% drp total loan amount. Apapun for confirmation better check dgn banker & pakej2 semasa yg ditawarkan oleh bank & also calculate which one is better for your need; FMC or NFMC in longterm and shortterm gain

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP