Melaburlah Dengan Saya

Thursday, October 22, 2009

Salam

S: Soalan
J: Jawapan
(jawapan sebenar)

S: Tuan melaburlah/berniagalah dengan saya. Pulangannya adalah 30% setahun (saya akan dapat komisen 20%)
J: Betulkah begitu?

S: Betul Tuan. Inilah pelaburan terbaik di pasaran sekarang (kerana bila Tuan melabur je saya akan dapat komisen 20%)
J: Hmmmm...Agak menarik....Tapi saya rasa ada lagi pelaburan lain yang lebih baik dari ini

S: Memang menarik Tuan (kerana saya akan dapat kosimen 20%)..........Setakat hari ini inilah pelaburan yg terbaik di pasaran
J: Saya pun berfikiran seperti Tuan.......tapi kita kan negara demokrasi. Memilih pemimpin pun kita diberi kebebasan, inikan pula untuk melabur dan berniaga

S: Memang betul Tuan. Memilih pemimpin kita bebas, untuk melabur pun kita bebas.....tapi pelaburan inilah yang terbaik buat masa ini (kerana bila Tuan melabur je saya akan dapat komisen 20%)

sambungannya Tuan Puan sambunglah sendiri yee.........Kadang-kadang saya pun tak sampai hati nak bersembang lama-lama dengan insan-insan sebegini. Jawapan yang diberikan semuanya tetap sama 'pelaburan/perniagaan inilah yang terhebat dan terbaik (kerana saya akan dapat komisen daripadanya bila Tuan Puan masuk/melabur)'

Satu tips dari saya....Jika Tuan Puan ingin melabur ataupun berniaga, dan jika ada sesiapa pun datang kepada Tuan Puan dan menyatakan pelaburan/perniagaan mereka adalah yang terbaik dan terhebat...........Tuan Puan larilah sejauh-jauh nya (kemudian kalau nak gelak pun , gelaklah sepuas-puas hati Tuan Puan di tempat yang tidak kedengaran oleh orang tadi (kalau dia dengar kot terasa hati pula))

Pelaburan dan perniagaan mesti disertakan dengan KEBEBASAN. Jika Tuan Puan tidak bebas melabur, tidak bebas berniaga, tidak bebas membuat keputusan, tidak bebas MEMILIH, percayalah itulah tanda-tanda Tuan Puan akan kehilangan wang di suatu lubuk yang amat dalam.

2 comments:

juruukur said...

man.. bab nii aku setuju.. mereka tuu saleman sebenarnya.. asyik pikir komisen jee.. he he he

LUKEMAN YUSOFF said...

Zal, 'dont be average but please being my agent' Kadang2 aku pun xsampai hati nak gelak..setakat senyum kambing je laa...Kalau dia ckp 'please being my agent (only @ without dont be average)' baru aku senyum betul mcm ni :) hehe

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP