PhD dan CIFP

Wednesday, October 14, 2009

Salam, saya ingin berkongsi 2 maklumat dengan pengunjung semua

1. MARA telah membuka semula permohonan pangajian postgraduate untuk local sahaja. Jadi sesiapa yang ingin menyambung pengajian Master atau PhD cepat-cepatlah hantar permohonan Tuan Puan kepada MARA. Maklumat lanjut sila hubungi pegawai tindikan MARA Puan Junaidah di talian 03-2690 3629 (Dah ada 9 permohonan local yang dah keluar dan approved)

2. Sesiapa yang merancang untuk mengambil CIFP, Tuan Puan bolehlah melawat ke website ini http://www.inceif.org/ Elaun pengajian sebanyak RM2200 akan diberikan kepada sesiapa yang layak selama 1 tahun pengajian secara full time sahaja (Sekiranya Ijazah anda bukan secara English IELTS band 6 diperlukan sebagai syarat pengajian). Pengajian secara part time/online juga akan diberikan scholarship tetapi untuk yuran sahaja (tak perlu bayar yuran tetapi tiada elaun). Jadi jika Tuan Puan adalah lepasan Ijazah dan masih mencari-cari peluang kerjaya, mungkin kerjaya CIFP adalah satu pilihan yang ideal untuk Tuan Puan

Saya??????? :) Nak tahu ke???

1. To be frank, sekarang saya sedang berurusan dengan University of Stratchlyde, Glasgow untuk permohonan scholarship di sana

2. Saya juga sedang berurusan dengan pihak UM. InshaAllah kalau UK ada masalah saya akan proceed PhD di UM untuk kemasukkan Dec 09 ataupun July 10

3. CIFP/CFP/ChFC :) Ada dalam perancangan. Yang ni kita cerita lain kali yee........... Tengok kemampuan diriku nanti. Terlalu banyak yang ingin kulakukan dalam kehidupan ini, tetapi kemampuan kita kadang-kadang terhad. Jadi buatlah sesuatu secara berkeutamaan. Buat yang utama dahulu, yang kemudian kita kemudiankan.....

Adakah saya semakin menemui hikmah yang banyak apabila MARA membekukan penajaan pengajian postgrade nya ke overseas????????? YA saya semakin banyak menemui hikmah-hikmah itu.

Harap Tuan Puan juga semakin menemui hikmah yang banyak disebalik setiap peristiwa dan kejadian yang berlaku dalam kehidupan Tuan Puan. Bersangka baiklah denganNYA dan bersangka baiklah dengan setiap kejadianNYA

4 comments:

KEOWN said...

go man.. go... teruskan usaha ..

man tak try soton punya scholar?
aku dapat dan sep\atutnya tahun lepas pegie.. tapi ada masalah ngan research aku.. so aku lepaskan... buat kat UKM aje... dec ini.. tapi akan ke soton gak dalam setahun...

ko try scholar soton.... dapat waive tuition fees

LUKEMAN YUSOFF said...

Soton ada elaun x tu? Pegi UK kurang2 kena ada $800>/monthly baru boleh survive. Stratchlyde aku dapat offer additional elaun $90/week utk buat reserach, xtermasuk elaun MARA dlm $900, tapi since MARA freeze oversea projek tergendala laa...

UKM ko buat ngan sapa? Ko ukur bahan kan? Aku ada survey jgk UKM, tp rasa mcm nak mencuba angin di UM laa :) (Ada projek lain sebenarnya di UM/KL haha: 4 in 1 project)

ifaa said...

salam...
tuan, saya dah hubungi pihak berkenaan namun jawapan agak menghampakan.. Puan Junaidah telah di bertukar ke jabatan lain.. merujuk kepada pegawai bertugas, tiada bantuan, malahan tiada borang pun di keluarkan untuk bantuan kewangan bagi pelajar master.. herm...~

LUKEMAN YUSOFF said...

salam ifaa, maafkan saya, saya kurang pasti utk permohonan pelajar luar, yg saya maksudkan adalah sponsar utk staff MARA/anak syarikat MARA spt UniKL, IKM, KPTM etc

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP