Perasaan Hasad Dengki (phd)

Thursday, August 13, 2009

Salam, ok aku sambung....Kenapa aku kaitkan perasaan hasad dengki dengan orang makan gaji, xkisahlaa gomen ke swasta ke, janji makan gaji.......

1. Government servant/makan gaji paling ramai adalah orang melayu....betul?
2. Post2 penting dalam government servant/makan gaji xbanyak, betul? Contohnya 1 jabatan ada berapa pengarah? 1 je kan
3. Katakanlah ada 3 orang penolong pengarah yg nak apply pengarah..........sama qualification & experience??? so camna nak buat?? compete each other, betul?
4. Kalau yg think positive oklaa, kalau yg think negative camna?
5. Kalau yg memang itu je sumber income dia, mmg xde passive income lain, camna, memang dia akan bermatian2 nak kan pangkat itu, tol x?? boleh angkat kete baru.....

Ok, kita tengok lak orang lain/bangsa lain yg bukan government servant/makan gaji, yg buat business.....

1. Ada x diorang dengki, mendengki??? Ada jugak kalau diorg jual product yang sama, tapi lebih kepada networking bukannya competitor/sabotaj/dengki.....masing2 berusaha utk meningkatkan kualiti & product biar costomer ramai2 datang kedai diorang..
2. Kalau diaorg xde stock?? Diorang akan amik stok drp network diorang & dividen/untung share....so xde & xperlu pun dengki2, betul x??
3. Kalau 3 orang penolong pengarah tadi & sorang je yg dapat naik jadi pengarah, anda rasa dia akan share x elaun pengarah dia tu dengan penolong pengarah 2 orang tadi yang xdapat jadi pengarah??? hehehe

So, solution camna???
1. Tingkatkan pasif income. Katakanlah kita xleh naik jadi pengarah td sebab rakan sebaya kita dah amik.....Apa yg kita perlu buat? jangan dengki, itu dah memang rezeki dia, nanti akan sampai turn/rezeki kita..........
2. Ok katakanlah pengarah td dapat beza gaji rm5k drp penolong pengarah tadi, anda rasa penolong pengarah tadi akan bising x kalau kata dia dah ada passife income ataupun income luar yg dah rm50k.........
3. Buat apa nak bising2/dengki2 nak rebut yg rm5k tu.....baik dok senyap2 amik yang rm50k kat luar tu & doublekan jadi RM100k
4. So, apalah sangat RM5k compare dengan RM100k....

So, lagi sekali kesimpulannya yg menyebabkan manusia dengki-mendengki adalah duit & duit akan dapat bila ada pangkat. Itu mentaliti kebanyakkan kita yang terperangkap dalam rate race. So bebaskanlah minda kita semua, keluarlah daripada rate race. Kerjalah makan gaji sebagai government servant, ataupun pivet, xde masalah......tapi kalau member naik dulu, jgn risau, jgn dengki, nanti turn anda akan sampai.....

Xyahlaaa rebut2 yg ciput tu, rebutlaah yg berkepuk2 kat luar tu, passive income, properties, share, business & sebagainya, binalah networking antara kita, tolong menolonglah sesama kita, share kalau ada sesuatu ilmu yang bermanfaat...Insya'Allah lagi banyak kita share lagi banyak kita dapat. Kita bagi duit, kita akan dapat duit, kita bagi masa kita akan dapat masa, kita bagi ilmu, kita akan dapat ilmu.... insya'Allah kita semua akan lebih maju ke depan.......Adakah minda anda telah terbuka?????

3 comments:

Anonymous said...

Nice article...well done!!

peruzz said...

besh la artikel ni broo..
yer aku pn makan gaji.. org makan gaji byk phd erk.. betui jgk kot.. kt opis aku on ade mende2 camni..
tu pasal aku cam da bosan keje opis aku skrg.. phd..phd..phd..
beshnye kalo pasif income dah leh caber belanja aku tiap2 bulan..boleh la benti keje.. jadik investor sepenuh masa..gilos punyer angan2.. hahaha

ylukeman said...

peruzz, xsalah berangan2, dari angan2/impian itulah akan terciptanya usaha & kejayaan :)...

Aku sebenarnya dedicate kan artikel ni utk MatDemon/MatKenya sbb aritu dia kata blog dia kena hack..So aku pikirlaa napalaa di zaman sekarang ni masih ada lagi org2 camni..

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP