Jagalah Kesihatan Anda

Thursday, August 13, 2009

Salam, ok lagi 1 aku nak share pasal kesihatan, berdasarkan pengalaman aku sendiri......Dah 1-2 minggu tekak aku sakit, aku dah pegi jumpa Dr & Dr dah bagi ubat, tapi xjugak baik2. Risau gak aku, apalaa sakitnya ni....

Kemudian semalam aku call agen water filter datang rumah aku utk tukar water filter sbb dah hampir 2 tahun & aku xpernah lagi tukar filter dia. So semalam dia datang, tukar 3 filter sekali gus...

Malam aku minum air energy water tu, pagi ni aku bangun tido....alhamdulillah tekak aku dah xrasa pedih2 lagi...Laaaa sebab air rupanya, aku ingatkan sebab apa.....

Kemudian aku terfikir/terbaca ada orang suggest belilah stok meggi/sardin banyak2 utk saving/cari modal pusingan. Aku pun pelik jugak, nak invest, tapi makan meggi/sardin utk cari modal.....

Ok aku share.....katakanlah kita dapat save RM500 sebulan dengan markan sardin/meggi. Sekarang kita umur 20-30 an, alhamdulillah sihat sejahtera. Kemudian 3-4 tahun kita pun dapat modal utk melabur, kita pun laburlaaa...dapatlaaa untung 5-6 ratus ribu, masa ni dah xmakan sardin/meggi dah sebab dah kaya.......

Yang aku nak share, agak2 bila dah masuk 40-50 tahun nanti kita boleh sihat/sesegar sekarang x, kalau sekarang kita makan meggi/sardin 2-3 kali seminggu dengan senang hati, dengan langsung xde rasa bersalah....Dengan senang hati yeee, sebabnya nak saving, bukan sebab terpaksa kerana xde duit...Kalau sebab terpaksa tu, maknanya sesekali je....Kalau dengan senang hati maknanya tiap2 hari/habit....

Meggi, sardin, rokok adalah proven mendatangkan penyakit. Search laa kat mana2 pun, mmg 3 ni terbukti mendatangkan penyakit.......Ok, itu anda faham.....Yang mungkin akan tanya balik adalah.......alah, kalau Allah dah tetapkan umur 40 tahun mati, mati jugak.....Kalau Allah dah tetapkan umur 20 tahun mati, mati jugak.........(ni soalan famous ni, hehe)....

Ok fine, aku xnak jawab soalan ni, cuma aku nak tanya balik......Kalau Allah kata anda kaya????? Anda akan kaya x? Kalau Allah kata anda kenyang???? Anda akan kenyang x????...........Ok then, anda tahu jawapannya. So, xyahlaah pegi kerja, lepak je lah kat rumah....xyahlah makan nasi, makan angin jelaa....

Ehhhh.....nape kena gi kerja lak? nape kena makan lak?? Yang tu tau, yang nak jaga kesihatan xtau........hehe kan dah kantoi......

Itu maknanya kita xtau apa nasib kita pada masa akan datang. So usahalah, sebab kita xtau kita sakit ke sihat, usahalah biar sihat....kita xtahu kita kaya ke miskin, so usahalah biar kaya, kita xtau kita kenyang ke lapar, so makanlah.....

Sama jugak perokok2.........jangan anda merokok dengan senang hati, itu semua proven sumber penyakit. Merokoklah dengan terpaksa, sebab dah ketagih, sebab dulu xtau, ikut2 kawan & letakkan aim dalam hati satu hari nanti aku nak berhenti merokok (maaf yee para2 perokok, aku just nak ubah mentaliti daripada yg negatif kepada yg positif, daripada lemau & lesu kepada cergas & cerdas).....

So, kesimpulannya..ASET yang paling penting adalah DIRI KITA...Jaga lah kesihatan diri kita sebaiknya, jaga makan minum, pastikan makan minum kita berkhasiat, bukannya lazat macam pizza/kfc, tapi berkhasiat & berzat........kalau modal xde nak melabur, bukan caranya anda makan meggi/sardin semata2 nak kumpul duit (lebih teruk lagi kalau anda makan meggi/sardin sebab nak beli liabiliti seperti kereta.......student yg kekurangan duit sesekali time terdesak @ loan xmasuk lagi mungkin boleh dimaafkan )......

Ada banyak lagi cara lain yang boleh bagi anda kaya & sihat, boleh makan ulam-ulaman sendiri yg ditanam, boleh beli sayur2 segar kat pasar letak dlm peti, boleh beli beras & periuk masak sendiri... & Air salah 1 unsur yang paling banyak dalam badan, pastikan minum air2 yg berzat...xkisahlaa, air mineral ke energy water ke, beli penapis air tu letak kat rumah, nak2 kalau sapa2 yg ada anak2 kecik, nak buat susu pun senang & diaorg pun susah nak dapat penyakit, insya'Allah.......air masak/air mati bukannya xboleh, tapi kurang elok utk kesihatan, korg google lee sebab apa???

Kalau xcukup modal beli jek penapis air yang biasa tu RM50-RM100.. Dah ada modal, dah nikah & anak2 pun dah ramai, belilaa penapis air energy water tu pulak, xkisahlaa brand apa pun, cari yg customer satisfaction paling tinggi & yg harga berpatutan........yang penting jagalah aset kesihatan anda....kerana aset rumah anda yg bertingkat2, aset emas anda yang berkilo2, aset kebun/ladang anda yg berekar2 tidak akan dapat membeli ASET KESIHATAN anda (sekiranya anda ditimpa penyakit)

2 comments:

azrul said...

salam man;

aku setuju dgn ko...quality air kat selangor ni memg kurang memuaskan.aku da lamer suffer sakit tekak....off n on..kejap ada, kejap hilang...aku study2, then aku dapati one of reason adalah air minum...so the best kite minum lar air yg gerenti bersih dari elemen2 yg x sihat...especially karat...kesihatan adalah harta yang tak ternilai harganya...ALPHA LIPID pun ok gak..hehehe

ylukeman said...

salam rul, jangan lupa pagi esok datang rumah aku...Nanti kita sembang2 detail

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP