Don't be average

Tuesday, September 08, 2009

Salam, mungkin kita selalu dengar 2 ungkapan ini, 'Don't be average' and 'Be yourself'. Mungkin ada orang2 yang kita admire ataupun kita respect menasihatkan kita dengan ungkapan DON'T BE AVERAGE AND BE YOURSELF ini, tetapi apabila kita lihat kepada perlakuan dan tindakannya seolah2 tidak selari dengan percakapannya, seolah2 dia pun dikalangan orang kebanyakan (an average people) dan seolah2 diapun terikut2 dengan cara orang lain (not being himself)

Penyelesaiannya, mari kita tengok apa maksud 'dont be average' ataupun jangan jadi orang kebanyakan ataupun jangan jadi seperti orang kebanyakan. Dengan kata lain jangan terikut2 dengan rentak orang. Orang sibuk jual kuih, kita pun sibuk nak jual kuih, orang sibuk jual lembu, kita pun sibuk nak jual lembu, orang sibuk jual emas, kitapun sibuk nak jual emas, orang sibuk nak jual water filter, kitapun sibuk nak jual water filter...........

Selagi kita sibuk menjadi AGEN ataupun MENJUAL PRODUK ORANG LAIN, selagi itulah kita akan jadi average people.....CONFIRM, insya'Allah...kerana apa??????????? Kerana kita terlalu sibuk untuk memperkayakan upline kita, kita terlalu sibuk untuk memperkayakan tokey kita.........kita terlalu sibuk untuk memperkayakan orang lain.....Kita??? mungkin kayalah jugak, tapi xdelah nak sekaya tokey kita....

Apa kata kalau kita jadi tokey sendiri???????????? Takut? Xberani? Xde ilmu? Xde modal? Xbijak? Xde network? Xde idea??????????? Habis Tuan ingat orang yang jadi tokey tu lahir2 terus ada modal, lahir2 terus bijak, lahir2 terus ada ilmu, lahir2 terus ada network, lahir2 terus ada idea geliga2 ke???????? Kenapa kita perlu menjadi agen dia, jadilah seperti dia.....Tanya dia, dulu dia pernah jadi agen x????? Confirm dia pun xpernah jadi agen, tetapi dia bijak untuk mempergunakan kita manjadi agen dia dalam memperkayakan dirinya.....Hebatkan dia???????? So, jadilah seperti dia yang tidak pernah menjadi agen, tetapi membina produk sendiri, membina network sendiri dan memasarkan produk sendiri dengan usaha sendiri.....Tuan menjadi agen dia bukan kerana silap dia, tapi silap Tuan kerana tidak mempunyai perancangan kewangan dan perancangan perniagaan yang jitu dan tiada defand yang kuat....

Ok, kemudian barulah timbulnya ungkapan yang kedua iaitu BE YOURSELF.....Kalau orang itu tokey emas, tapi kita tiada kepakaran dalam emas, maka belajarlah untuk jadi tokey emas...Kalau rasa xleh jugak nak jadi tokey emas............maka disinilah timbulnya 'be yourself' ataupun jadilah diri Tuan sendiri.......Explore apa kelebihan dan kehebatan Tuan. Xkan dah hidup 30 tahun ini tiada apa2 yang special, mesti ada........Perhebatkanlah kelebihan Tuan itu dengan belajar, belajar dan belajar......Binalah produk kita sendiri, bina network yang kuat sesama kita, kongsikan ilmu2 yang bermanfaat, kumpulkan modal sebanyak2nya, belajarlah untuk mencari idea2 baru dan idea2 yang geliga......kemudian bergeraklah dengan produk dan jenama sendiri samada secara perseorangan ataupun secara berkumpulan/jemaah........(produk apa, idea apa kita bincang panjang lebar lain kali yee)

Jika Tuan ada blog, itu sudah cukup bagus. Kongsikan apa2 ilmu bermanfaat yang Tuan ada di situ. Nanti jika orang mengambil manfaat daripadanya insya'Allah Tuan akan dapat lebih banyak manfaatnya, dan Tuan akan dapat ilmu2 baru tanpa disangka2...........Untuk lebih cantik, letakkanlah sekurang2 nya NAMA tuan untuk orang panggil, NO TELEFON tuan untuk orang hubungi dan alamat EMAIL tuan untuk orang berutusan, jika ada perbincangan lanjut diperlukan....

Komen2 dan perbincangan di dalam blog juga bagus untuk menyemarakkan lagi percambahan ilmu, tetapi letakkanlah sekurang2nya NAMA tuan supaya orang nampak tuan begitu bertanggungjawap dengan setiap apa yang tuan katakan.........Insya'Allah bila kita mula menjadi diri kita, bila kita mula mengambil tanggungjawab dalam setiap tindakan yang kita lakukan, kita akan bergerak lebih maju dengan penuh yakin........

Apa nak takut...Kalau orang email cakap tuan menang loteri ke hadiah ke delate je lah....kalau dia mintak anda register untuk apa2 peraduan pun delate jelah.......Aku pun alami perkara yang sama, tapi alhamdulillah selepas itu kita akan menjadi lebih kuat....

Biarlah lambat sedikit demi membina ASAS YANG KUKUH kerana bila asas sudah kukuh dan kuat, bukan setakat banglo 8 tingkat, malah bagunan KLCC pun boleh didirikan.........tetapi JIKA ASAS GOYANG DAN RAPUH bukan setakat banglo 8 tingkat, malah rumah setinggan pun boleh roboh........Moga dapat manfaat, selamat meneruskan ibadat di bulan puasa dan sampai jumpa lagi, insya'Allah

14 comments:

engkubujal2211 said...

dont be average___ rich dad say...

betul apa ko kata tu...
teruskan penulisan hebat.

Anonymous said...

Salam Bro Luke.
terus kan menulis utk menyedarkan anak2 bangsa..

PG
20rejab.blogspot.com

Nurul said...

Salam...wah tersuntik semangat bace tlisan tuan ylukeman. teruskan menulis untuk mendidik kita semua...TQ

gokou77 said...

Bagus Luke,
Target aku nak jd bos pd klinik sendiri. Drpd asyik keje ngan org je.
Teruskan menulis Luke.

PoKLi said...

waahh
bagus2 dont be average....be over average people
kalau tak nak jadi agen
jadi la pembeli
mcm org jual MLM la....produk kesihatan.....ubat...Alpha Lipid..Bio Aura...One drop perfume....tak payah jadi agen...anda nak guna cuma beli je la.....dah confirm sapa2 beli kayakan AGEN/AGENSI/TOKEY....sbb tu Rasulullah bersabda 9/10 pendapatan adalah daripada perniagaan......kalau tak berniaga...mcm mana nak dapat income lebih

insya-allah.....Be Your Self & Don't be average

contoh

kalau belajar dgn Pokli melalui blog...kena jadi lebih BAIKKKK dari pokli...kena lagi hebattt dari Pokli.....

kalau belajar daripada Sifu Jutawanemas....kena jadi lebihhh baik dr beliau
kena tanam dlm hati nak jadi lebihhh bagusss lebih jutawan daripada JUTAWAN emas...

sama jgk mcm PIE jutawan hartanah
kena jadi lebih baikkkk dari beliau
dia pakai Alphard
kena pakai kereta lebih baik
kalau kita dapar sama level dgn dia pon dah kira ALHAMDULILLAH....

PG said...

Salam Sahabat..Sekadar renungan di bulan puasa..Kenapa ramai orang kaya ni kedekut atau berkira..Any komen or tambahan...

PoKLi said...

sapa cakap org kaya kedekut & berkira

ramai pokli jumpa org kaya baik & pemurah hati!!!

tu la pelik kan? maybe anda jumpa org kaya yg mmg kedekut/berkira
kawan dgn org kaya yg baik dan pemurah....


lukman

tolong iklan skit dalam blog demo
sapa2 nak beli ebook
bubuh script nih


agen2 pokli & kawan2 boleh dapatkan ebook rahsia emas.....sila contact pokli personally 019 6645066 atau www.pokli.com
email kat saya utk dapatkan ebook nih
harga ebook RM80
tapi pokli nak bagi sedekah bulan2 puasa nih

PG said...

...maybe org kaya tu belum cukup kaya kut :)

Nurul said...

Orang kaya kedekut blh jadi kaya sbb kedekut/cermat.orang kaya pemurah sbb incomenya mkn x abis dan tahu nikmat balasan bersedekah.syed al bukhary pemurah apa?

gokou77 said...

Betul PG, aku rasa org kaya tu dia rasa tak cukup kaya lg. Takde sifat insaf dlm diri.

Org yg betul2 kaya dia akan kongsi kekayaan dia dgn org lain.

Mcm yg Syed bukhari buat masa mula2 buat bisnes. 1/3 dr keuntungan, dia bg kat mak ayah dan jiran2 yg miskin.

Anonymous said...

salam....aku pernah dengar ustaz bagi tips. kalau nak tau hidup kita berkat atau tak....gaji/income sikit tapi mencukupi...macam mak ayah kita kat kampung. Tapi kalau gaji/income kita banyak tapi asyik tak cukup je ...maknanya tak berkat kut. Macam jugak orang pegi haji....nak tau mabrur ke tidak...lepas balik haji berubah kepada yang lebih baik ....tapi kalau takuk lama maknanya tak mabrur kut.....tepuk dada tanya iman ...jangan tanya selera

liza said...

hebatttt...teruskan usaha.

Lukeman Yusoff said...

Salam, TQ semua kepada yg support. Please dont be average and be yourself, that's all. Langkah seterusnya, Tuan explore lah dalam diri Tuan masing2

Cerita org kaya ada dimasukkan dlm 'melayu mudah lupa?'

PoKLi said...

orang yang banyak belajar memang bermasalah contoh mcm seorang ustaz yg tidak pandai matematik.(kisah benar)dia tahu pasal ilmu agama .dan ada kawan dia seorang guru matematik....mereka selalu minum teh tarik bersama-sama dan apa bila ada peluang contoh ada org kampung nak jual tanah..ustaz tu beli.....cikgu matematik tu dok kira pasal untung dan rugi sahaja sbb dia biso mengaji...biso ilmu matematik....tapi ustaz tak pikir panjang sbb bagi dia apa yg dia buat tu adalah KOLUM aset....tak cara dah pasal untung rugi..beli dulu...dia tahu yg tanah adalah salah satu kolum aset.....kalau mati pon bulih sedekah ko ore kampung buat surau....mesjid..tanah kubur ker....rumah anak2 yatim ker?
so....akhirnya hidup ustaz tu paling berjaya....sbb ustaz tu tak pikir panjang(dan berduit) ....so dalam hidup ni kalau kita kaji terlalu lama...last2 kita tidak berbuat apa....sorry kalau ada yg terasa....berdasarkan pengalaman

nak dunia kena perlukan ilmu...nak akhirat pun kena ada ilmu...pendek kata....ada ilmu kita gunakan.....tak kira ilmu tu FREE ke berbayar....

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP