I am a SENIOR??? jeng3

Friday, May 29, 2009

Salam, banyak benda happening laa yg berlaku 2-3 bulan ni, yang membingitkan, yg menghangatkan & xkurang juga yg menggiurkan, hehe.......Aku dah ada tajuk kat atas tu, tp nak mengolah idea tu belum boleh lagi. Nantikan sambungan yee, bila idea ku lebih tersusun, insya'Allah

(sambungan)

Alhamdulillah, setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya. Kalau anda baca entry2 sebelum ini esp tajuk 'the Unstoppable Life 2' aku ada ceritakan apa planning aku & mungkin ada juga yg curios nape aku interview tindikan Dec 2007, tapi aku plan utk fly Oct 2009...Inilah sebabnya :)......

Aku plan selain utk start buat PhD bila persiapan aku dah betul2 mantap ie IELTS dah ok, supervisor ok & ada research fund (kalau kena caranya dia siap boleh offer kita allowance lagi, hehe), destination & member2 UK pun ok & the main factor kenapa aku plan utk fly Oct 2009 adalah kerana aku nak fly bila aku dah dapat SENIOR :) :) :)...Kenapa??

Sebabnya, bila aku balik PhD nanti, katakanlah lagi 5 tahun (+ buffer, correction etc), aku dah boleh start apply Assoc Prof pula (dlm lingkungan umur 35 tahun) & lagi 5 tahun boleh lah aku apply full Prof Dr Lukeman (dalam umur 40-45 tahun, WOW).....Perancangan dah baik, tp itulaah sesuatu yang kita xdapat nak elakkan berlaku....Dapat 1 & kena hold 1.....Apapun DIA lebih mengetahui, mungkin kalau dia bagi aku dua2 sekaligus, takut aku terlalai, so DIA bagi aku satu2 sesuai dengan usaha & kesanggupan diri ini....

Internel memo dah keluar. Aku pun dah call 2-3 kali utk confirm kan betul ke nama aku ada. Official surat pun dah sampai, ada ngan DEAN, tunggu masa nak distribute saja....Berapa increment nih?? hehe aku pun xtahu.......Main goal aku untuk active income ni sebenarnya bukan increment, tapi utk dapat Prof Dr ketika aku umur 40-45 tahun. So, at that time, aku ada masa lagi 10-15 tahun untuk terus menongkah arus sehingga sampai ke peringkat tertinggi IPT ie Presiden (P), TP, DTP @ Naib Canselor (NC), TNC @ DTNC........Yeaah, kita mesti ada cita2 itu, xkiralah apa bidang kita sekalipun..Impikan jawatan tertinggi, bukan utk bersaing, tapi utk memotivasikan diri. Jikapun xdapat tertinggi, dapat 2nd highest pun dah cukup bagus......Contoh 1. jika sekarang anda kerja kilang, then tanamkan dalam hati 1 hari anda nak jadi manager/owner of that factory. 2. Jika sekarang anda DJ, then tanamkan dalam hati yg 1 hari anda nak jadi CEO syarikat tersebut..

Kepada adik2 yang masih belajar juga, bidang pendidikan adalah satu bidang yang begitu mengujakan untuk dijadikan kerjaya pilihan. Hidup kita sentiasa bergerak pantas, selari dengan pertambahan teknologi. Ilmu kita juga sentiasa up to date (kepada yg MAHU sahaja, ada juga yg xmahu up to date) & masa kita juga flexible & insya'Allah kita juga boleh mengenali tempat orang sambil2 membentangkan paper :)......So buat adik2 rancanglah kerjaya masing2. Bila dah dapat apa yg anda mahukan, jgn berhenti setakat itu, teruskan berfikir & berusaha utk memajukan DIRI (jangan terperangkap dengan comfort zone), teruskan berlari........sehingga apa yg kita lakukan itu melimpah kepada masyarakat, insya'Allah...ya Allah permudahkanlah perjalanan hambaMU yg dhaif ini....

p/s:
1. Tahun lepas aku dah try sekali, tapi mungkin masa tu I'm not senior enough to become a senior.....

2. Sebenarnya dalam line education xbanyak perasaaan hasad dengki (phd-entry aku sebelum ini), kerana POST2 penting education adalah rotational basis, subject to renew...biasanya 2 tahun contract, so Dean, Department Head, NC, TNC semenya rotational basis. Senior-Prof Madya-Prof pula adalah base on performance. Insya'Allah kalau kita buat kerja dengan elok, teaching & learning, research & consulatation seme smove, insya'Allah benda itu semua xmustahil untuk dicapai.......think big and think positive....

3. Moral of the story: 1. Jangan berhenti berharap&teruskan berusaha 2. Setiap yang berlaku ada hikmahnya, 3. Jangan rakus2 & 4. Ligatkan diri anda mencari peluang/flexibility.......Ada beza ye antara rakus & flexibility. Rakus maksudnya kalau kita nak A, so A je yg kita nak, xnak yg lain.....Flexibility means, kalau A xdapat, then go for plan B, kalau B xdapat then go for C & seterusnya.....

30 comments:

ayip said...

alamak bang...tak de post ke???baru bersemangat nak komen...hehehehe

selamat berpuasa ek...

Anonymous said...

Salam bro.
Allah merahmati anda.
Mengancam jer tajuk ni.
Dah naik pangkat ker?

PG
HUSM,Kelantan
pgtlr.blogspot.com
20rejab.blogspot.com

ylukeman said...

haha...sabar yip...internel memo dah keluar, cuma tengah tunggu official letter nih, aku pun bersemangat jugak nak tahu berapa banyak incerement dapat ni, hehe...

Xdapat 2 (senior & PhD this year), dapat 1 (senior) alhamdulillah :)

ylukeman said...

PG..itulaa kadang2 kita baik je planning nak ke UK lepas raya sebab nak tgu approval Senior dulu baru FLY dengan senang hati, nanti balik PhD boleh terus boleh apply Assoc Prof lak... Tapi itulaa, kita merancang & DIA adalah sebaik perancang..alhamdulillah rezeki dariNYA

ayip said...

woowww...byk tu increment..

pasni..jgk lupa tuk solat sujud syukur ek...

tang impian tuk naik lagik tu...baguih lar...tahniah tuk bro...cuma nk tau 1 secret recepi lar bro..mcm mana nak ada smgt tuk belajar ek..kawan dah putus semangat dah nie..nk smbg smbg...tak jadik2 nie..

ada idea tak??

carjunk said...

Tahniah!!Murah rezeki di bulan ramadhan.

ylukeman said...

TQ2, alhamdulillah rezeki yg xdisangka2 di bulan Ramadhan, setelah 2 kali mencuba :)..tengok pada cimbcliks ni mmg ada increment, apapun tunggu saja esok utk amik official promotion letter from Dean (xsabo lak rasa nak tunggu esok :) )

1 alhamdulillah dah lepas, 1 kena hold, 1 lagi kena mengaktifkan diri utk passif income. Insya'Allah moga dipermudahkanNYA juga...

ylukeman said...

ayip, kena ada matlamat yg jelas, nak kemana lepas diploma@degree@ master@PhD nanti, ini formal edu..

Yang non formal edu mmg non stop, mcm Tan Sri Syed Mokhtar Bukhari, formal edu dia sampai darjah 6 je, tapi non-formal edu dia mmg superb....

dua2 boleh berjaya insya'Allah

PoKLi said...

tumpang iklan sikit tuan tanah

dapatkan ebook menyingkap rahsia pelaburan emas.....di blog kawe.

www.pokli.com

Hafiz Zawawi said...

Abe, aku mmg minat nk jadi lecturer. Lama dah.. tapi dah tersangkut dlm industri ni dalam 5 tahun.

So, kalau dah ada pengalaman industri + Master + baru nak start jadi lecturer, bila masuk IPT tak dapat jadi senior ke? Ngeh..ngeh..:)

Then, aku tengok IPTA ni tangga gaji ikut 'skrip'. Kalau macam aku ni boleh langkau tangga gaji ke?

Anonymous said...

Ambo mendoakan Tuan dimurahkan rezki.Rezki Allah teramat luas :)

PG
HUSM,Kelantan
pgtlr.blogspot.com
20rejab.blogspot.com

ylukeman said...

Alhamdulillah rezeki anak2, telah di confirm kan dengan payslip, starting July 09, new post & new salary. So bulan ni dapat back-pay 1 month. Tunggu Dean distribute official letter utk formality. ALHAMDULILLAH

ylukeman said...

Hafiz,kalau dari industri 5 tahun biasa boleh jump tangga gaji 5 step, bergantung pada kepandaian anda MENJUAL DIRI :).....

Kalau dah ada master lagi bagus, sbb kalau masuk dengan degree nanti nak kena compete dengan ramai org, kalau master at least kita dah selected & tgu nak buat PhD je..

Lompat tangga gaji dari industri ke IPT boleh, tp lompat pangkat xboleh....Kalau lompat dari IPT ke IPT boleh & ramai org buat ;)

Hafiz Zawawi said...

Terima kasih Man. Firstly, tahniah pasal kenaikan pangkat ngn gaji tu.
Rezeki demo.

Dia ada sifir ke jump tangga gaji ni? Kalau 6 tahun experience, boleh jump 6 step ke? :)

ylukeman said...

Hafiz & PG TQ

Hafiz sifirnya ada as a guideline, tapi xde laa rigid sgt. Kalau anda pandai JUAL DIRI & PROVEN masa interview insya'Allah ada rezeki anda...

Member aku baru masuk UniKL. Experience kilang 10 tahun. Masa interview, rep siap tanya apasal awak minta gaji sikit sangat. Sepatutnya awak boleh dapat....bla8...dgn experinece awak. Dia pun terkejut hehe...So don't under estimate yourself :)

Anonymous said...

dasyat la ko skang nih.. ni dh tahap gaban dalam motivasi nih. apapun.. tahniah utk kenaikan pangkat anda.. raya nanti singgahle umoh.. leh sembang2 lama sikit - matley

ylukeman said...

Ley, demo lagi hebat, Engineer KADA paling muda, dah laa buleh tepuk tapa ngan Ir Wan Azmi...pasni CEO KADA tey demo laa...Insya'Allah balik raya nanti kawe singgah rumah demo, buleh bua panjang2 skit..

Hafiz Zawawi said...

Ok, member demo yg 10 tahun experience tu ada master ke?

ylukeman said...

Masa kat kilang dia buat master parttime & masa interview UniKL dia dah viva tp belum official dapat master. So dia amik VSS kilang & dia mintak gaji rendah skit daripada gaji yg dia dpt kat kilang (sebab dia memamg betul2 nak kerja, dapat gaji rendah skit pun xpe)

UniKL bagi dia parttime staff dulu (sebab dia belum official dapat master). Dlm 1 bulan lepas tu, senat meeting & keluar official letter dapat master, UniKL keluarkan offerletter baru, permanent lecturer, alhamdulillah rezeki dia..1 department & 1 taman ngan aku :)

MattDemon said...

bro lukeme..tahniah atas new post n increment bro...bro punya path of life agak smooth la...Alhamdulillah..
setiap orang adr path of life sendiri...that's why human being is created uniquely by Allah..cuma kena kenalpasti kekuatan diri sendiri kan..:)

ylukeman said...

Mat TQ. Sebenarnya tidaklah seindah & selancar yg disangkakan. Aku pun pernah kerja pump attendance dgn gaji RM9.50 sehari selama 2 bulan & pernah juga berkerja di KFC selama 2-3 bulan & pernah lg sekali berkerja di KFC selepas habis master, tetapi manager KFC tu tanya aku belajar apa? Aku cakaplaa baru habis master (aku seorang yang lurus :) ), pastu dia tanya lg bila lak nak buat PhD....hahaha...hangin ke x hangin, tp sebab aku nak kerja, jd aku kerja aja, tp 2 minggu je aku dapat offer dari KL..

ylukeman said...

Aku igt 1 je, apa yg kita buat pasti akan ada org yg xsuka @ xkena.....Tentu ada yg tahu m/mana Luqman Al-Hakim sewaktu mengajarkan anaknya tentang manusia.

Luqman bawa anaknya jalan2 keliling kg dengan bawa seekor unta:

1. Luqman, anak & unta jalan beriringan: Org kg cakap apalah org ni bodoh, ada unta xnak naik

2. Luqman letakkan anaknya atas unta: Jln kg lain, org situ cakaplak ish xberhati perutnya anak, dia atas unta, ayahnya jalan.

3. Luqman naik unta & anaknya pula jalan. Org cakap lak, eiii ayah yg xbertimbang rasa, dia atas unta & anaknya jalan...

4. Dua2 atas unta: Org ckp lak, kesian kat unta, xperi kemanusiaan

5. Luqman pun memikul untanya: Pun sama juga org tetap akan kata dia xbaik...

So kesimpulannya, jika kita rasa apa yang kita buat bermanfaat utk diri, agama & masyarakat maka buatlah, jgn hiraukan apa org kata. Buat saja, just do it..Insya'Allah kita akan berjaya...

KEOWN said...

untung man... kat tempat aku kalau tak ada Phd Tak leh jadik kanan.... walaupun projek research berjuta.... jurnal berbelas.....

tahniah lect kanan.. hehheeh

KEOWN said...

normal increament adalah dalam 2k man... tapi rasanya kalau MARA maybe lebih kot

azrul said...

congrate man...good plan also..

ylukeman said...

keown, mana sampai 2k...ciput aje, tp alhamdulillah rezeki anak2, kalau datang ke rumah baru jemput la singgah rumah aku..

azrul tq, m/mana projek ko, masyuk ke? mesti ko pun dah makin busy...xkisahla rezeki masing

KEOWN said...

apa yang penting....... kerjasama.. ops.. sorry... yang penting syukur...... alhamdulillah..

peruzz said...

tahniah bro..
naik pangkat.. naik gaji..besh2..

RosyFitrah said...

Congrat ylukemen...
Ramadhan ini juga membuka pintu rezeki utk saya..promoted to senior post, tunggu 1 rank lagi sebelum JUSA..

Lukeman Yusoff said...

Keown, peruz, Rosy TQ...Rosy tahniah juga atas promotion Tuan. Moga Tuan juga lebih success dlm kehidupan. Bila agaknya boleh jumpa Tuan wpun kita berada di taman yg sama :)

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP