Ca$hflow 101 boardgame (6) Jemputan (1)

Friday, May 29, 2009



Salam, di sini saya ingin menjemput sesiapa yang berkelapangan untuk main Ca$hflow 101 boardgame. Butir2 aktiviti adalah seperti berikut:
1. Tarikh: 15.8.2009 (Sabtu)
2. Masa: 9 pagi hingga 12.00 t/hari (9-9.15 briefing m/mana nak main, rules & regulation & goals, 9.15-12 main, 12 stop, xkiralah berapa orang dah keluar rate race & dah masuk fast track & win, 12-12.30 discussion, m/mana application utk real life, what next, discuss real life cashflow, OD, OPM etc sambil minum2, 12.30 bersurai)
3. Lokasi: seperti gambar di atas. Tu gambar simulasi utk location game CF ini nanti
4. Participant: Sapa2 boleh join, first come first serve. Maximum player adalah 6 orang+1 banker. Banker kita letak otai2, kalau otai xde insya'Allah aku akan jadi banker (wpun aku bukan otai). Minimum player adalah 2 org + 1 banker. Kalau tengok gambar atas tu, tempat tu sesuai utk 3 player+1 banker, tapi kalau 6 orang datang maximum, kerusi2 batu tu kita boleh rapatkan & tambahkan dengan kerusi plastik...Masih lagi boleh main maximum player tp agak rapat2...Xpe boleh merapatkan silaturrahim :)
5. Cost: FOC
Alat2 yang perlu di bawa adalah:
1. Pensil
2. Kalkulator (kalau xde kalkulator...HP pun boleh jadi kalkulator..Tapi kalau ada kalkulator lagi bagus, lagi cepat & cergas nak kira gaji, asset, passive income etc)
3. Pemadam (bawa pemadam sekali yee, sebab nak padam gaji kecik & nak gantikan dengan gaji besar + passive income :) )
Konsep game adalah perkongsian ilmu. Insya'Allah makin banyak kita kongsi ilmu, makin banyak ilmu2 baru yang akan kita dapat.
So notis jemputan ini adalah selama 6 hari bermula hari ini hingga Sabtu. Maximum player adalah 6 orang first come basis, xde maximum participant, sapa2 pun boleh datang utk sembang2/kenal2/bertukar2 pendapat. Harapnya semua orang dapat maklumat & sapa2 yang berminat untuk berkongsi ilmu bolehlaa bagi nama & no HP ke 013-2299319 ataupun emailkan ke ylukeman@yahoo.com. Nanti saya akan msg/emailkan alamat & direction ke rumah saya, insya'Allah. Lokasi Taman Universiti, BBBangi...

16 comments:

PoKLi said...

kepada pembaca blog ni tak join mmg rugiiiiiii.,.....kalau pakdi.my dia caj RM30 utk main games ni tuh.....sbb kalau dah main sure best...sure lebih cepat nak tambah kolum aset jerrrrrrr


Ingat Emas Ingat Pokli

PoKLi said...

datang jangan tak datang

sorry kawe kena pergi melaka..temankan wife kawe ada kena jumpa student.....huhuhuhuhu


bila la free nak main dgn demo nih
bz je memanjang

ylukeman said...

tq pokli tolong promote :) Xpo nanti ada rezeki boleh main ngan demo pulok....ya2, sapa2 yg nak main dijemput daftar, FOC je, tapi mungkin lain kali akan dikenakan bayaran :) (saja kasi bakar skit) hehe

carjunk said...

haha. kalo kena bayar lain kali, sure sabtu nih penuh..betol2 berminat nk joint tp nanti kompem. dlm dilema la plak. pagi tuh ada hal plak..nanti kompem balik.

asraz said...

Bro ylukeman, saya berminat nak join...tapi xde xp main lagi la...xpe ke? Dah penuh kuota? Klu ok leh YM ke biz.asraz di yahoo.com ye..

ylukeman said...

boleh datang, no problem..share2 ilmu, ada kosong lagi...

ayip said...

ada 3 agenda ari tu..

1) ada gathering pie2020
2) game board CF 101
3) ada TT pakatan nogori...

mana satu nak pegi nie...???ayo yo...pening2...huhuhuhuhu...

asraz said...

Ooo..yg Pie tu gathering kat Melaka kan...terpaksa pass yg tu la..

ylukeman said...

wooo..banyaknya aktiviti hujung mgu ni. Baguslaa ramai org kita dah ada kesedaran ttg kewangan. Gathering PMC & TT pakatan tu sesekali je buat, CF101 ni bila2 boleh buat yip..

So sapa2 yg berkelapangan tu dahulukanlah gathering & TT tu, CF101 utk sapa2 yg x-berkesempatan ke sana....

Cam aku mmg ada plan nak join PMC aktiviti (banyak aktiviti best tu, CF101 pun ada & bbq lagi & bayaran pun murah gilest :) ), tp bila pikir anak2 aku yg kecik lagi & h1n1 yg tgh pendemik skrg..terpaksa xleh ikut..xpe lain kali insya'Allah aku join aktiviti PMC

~tuah.rimbun~ said...

sorry bro, aku jual dgg siang hari & ada kelas insuran...
mlm pulak kene kasi tumbang lembu sbb dah nak puasa ni, demand tinggi sikit...

anyhow, gudluck!

MattDemon said...

Bro Lukeman..kalu ikut pengalaman dulu-dulu la...setakat 3 jam tue cam tak cukup la...sbb kalu 1st timer ngan asyik small deal...lambatt sket nak catch up...wa raser mesti cecah 4-5 jam tue..:)

Pepehal pun..enjoy...rugi tak main...kalau dok dekat wa pegi dah..

ylukeman said...

Mat..3 jam memang xcukup/xpuas. Aku main ahad lepas ngan wife aku, lepas asar 5-6.30 (1 1/2 jam) mmg masa first 1 hour tu boring & lambat jek, main small deal, beli stock, simpan, beli low cost, cashflow rm50 je....masuk jam kedua bila dapat jual low cost, dapat jual stok, cash dah banyak, start big deal baru senyuman wife aku mula melebar, hehe....

6.30 kitaorg stop masa tgh bigdeal, sambung malam lepas isya' lak...Bila dah masuk big deal mmg seronok & laju jek. Sambung balik dlm 1-2jam, masuk fast track, tapi xsempat nak reach goal (sbb malam, anak2 aku pun sibuk nak main sama :), sampai si kecik aku pun jadi rat race sama, haha,lawak2 )....

Tapi niat aku just nak bagi pendedahan & share & tau camna nak implement dlm reallife. Camna boringnya small deal dlm game/reallife, tapi sbb modal kita kecik so kena start ngan small deal, nak try big deal pun xde masalah buat laa loan bank tapi kalau silap langkah boleh bankrup, high deal, high return & high risk..

Dah dapat feel nanti insya'Allah kita boleh sambung main lagi bila2 free....Mat bila balik Malaysia? Nanti boleh TT & share ilmu ngan otai cam ko

ylukeman said...

sambung skit lagi..Itu aku main 2 org, kalau main 6 orang mmg lagi xcukup masa...tp aim aku utk yg ni kalau ada 1-2 orang yg dah keluar rate race&masuk fast track pun dah cukup bagus & yg lain boleh start buat big deal kira dah cukup bagus....sbb sekarang ramai org yg terperangkap dlm rate race & yg xde small deal pun lagi.....

So 1st aim kita keluar dulu drp rate race, caranya main small deal, dapat banyak modal, cash in hand, main big deal...Dpt pasif income banyak2, yg lebih besar drp expenses boleh masuk fasttrack.. (Ni kira dah masuk sesi preview dah ni :) )...Lagi bagus boleh preview awal2, nanti newbie dtg dah dapat gambaran/idea camna nak main...

bling2 said...

wah.. siap ada preview..

bagus2...

klo xtvt kat homestay yg lepas budak2 ni main 2 trip..

1 trip kul 2 ptg sampai kul 6 ptg...
1 trip lg kul 12 mlm sampai 4 subuh.. haha

ylukeman said...

bling2...tu mmg puas hati tu boleh layan camtu, banyak ilmu yg boleh share & explore

carjunk said...

salam,
saya nk confirmkan kehadiran. Jadi la datang main CF101. Tak jadi ke Melaka. so ada kosong? apa2 info leh emel saya kat carjunk at gmail dot com

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP